Інформаційне суспільство та інформаційні технології у нашому житті

«Хто володіє інформацією, той володіє миром.»

Ці слова належать великій людині - Уінстону Черчелю. Але давайте розберемось, чи дійсно це висловлювання є правдивим та актуальним для нашого сьогодення?
  • І перш за все слід зрозуміти а з якими інформаційними ресурсами й інформаційними послугами нам доводиться стикатися? Перше що приходить на думку - це різноманітні інтернет джерела, такі як інформаційні онлайн платформи, журнали, та навіть газети, до яких є доступ онлайн. Будь-яка людина, що володіє комп'ютером та доступом до інтернету, володіє і необмеженою кількістю інформаційних ресурсів. 
  • Більш того, є інформаційні ресурси, які доступні людям, які не мають інноваційних технологій - це старі звичні бібліотеки. І наш університет є достатньо добре обладнаним обома видами ресурсів. Єдине що слід було б виправити, це зробити книжки та журнали, якими студенти можуть користуватись в бібліотеці, доступними ще й в електронному вигляді. Це полегшило б користування інформаційними послугами, оскільки книжок не завжди достатньо на всіх, і вони не завжди є в наявності!
  • Але в той самий час така поширеність інформаційних ресурсів є певною мірою і небезпечною для кожного з нас! Вона дає людям змогу отримувати доступ до нашої особистої інформації, яка може бути використана проти нас і без нашої на те згоди. Більш того наші інтелектуальні надбання можуть бути викрадені, або простіше кажучи - хтось може зробити такий вже звичний для всіх плагіат, без посилання на першоджерело. А це в свою чергу є порушенням авторських прав на інформацію
  • Було б не честно з мого боку заперечувати, що колись і я порушувала чиїсь авторські права. Цим займається кожен студент, коли готується до семінарів, пише реферати, тощо. Ми просто знаходимо необхідну нам інформацію і використовуємо її. Найбільш сумлінні студенти - перефразовують, або навіть переосмислюють чужі думки. Інші ж просто копіюють готовий матеріал. Саме це і є однією з загроз нашої інформаційної безпеки! 
Підводячи підсумок, хотілось би зазначити що Уінстон Черчіль був правий. Але він не врахував того факту, щось хтось може володіти інформацією щоб покращити світ, а хтось для того щоб зашкодити іншим.

Комментарии

  1. Вікторія, дякую за докладну статтю з даного питання. Мене вразила логічність викладу ваших думок та наведенне обгрунтування даного питання. Хотілося б дізнатися Вашу особисту думку з приводу того, що чекає на інформаційне суспільство в майбутньому?

    ОтветитьУдалить
  2. Вікторіє, дякую за інформацію, надану у блозі. Дуже цікаво читати та знаходити для себе щось нове. Слова У. Черчеля дійсно актуальні сьогодні. Читаючи вашу статтю розумію, що користуватися інформацією та розповсюджувати її треба з розумом.

    ОтветитьУдалить
  3. Вікторіє, ваша стаття мені дуже сподобалась. Особливо буде дуже цікаво читати ваше ставлення до порушення авторських прав. продовжуйте писати і далі, буду читати ваші публікації.

    ОтветитьУдалить
  4. Віка, дякую за твій пост. Тема актуальна, матеріал викладено логічно,послідовно та цікаво. Текст добре структурований, що полегшує сприйняття матеріалу. Мені сподобалось критичне ставлення до фактів, прагнення знайти істину. Продовжуй писати, в тебе це добре виходить! Бажаю успіхів!)

    ОтветитьУдалить
  5. Дякую за твою інформацію. Пост наданий дуже грамотно та має легку структуру.
    В статті висвітлено основні тези щодо інформаційних технологій в житті студентів та взагалі людей.

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий